Rusalii - 13 e liber, de la stapanire!
Olimp, Platoul Muzelor
Cel mai înalt munte Grecia
10 - 13 iunie 2022 (4 zile)
Mytikas 2919 m.
Perioada: 10 – 13 iunie 2022 (4 zile)
Grup: min. 4 – max. 7 participanti
Pret: 235 Euro
- 1 noapte cazare la hostel in Sofia, o nopte cazare la refugiul Christos Kakalos, muntele Olimp, si o noapte la pensiune in Platamonas, mic dejun unde este inclus in cazare
- echipament personal si colectiv de asigurare (casca, ham, coarda, asigurari, etc).
- Ghid de turism, ghid montan pe tot parcursul deplasarii
- Transportul, propunerea este de a ne grupa 4 la o masina, costul, in acest caz, fiind cel mult de 80 euro/persoana pentru drumul dus/intors si vizitele in Grecia si Bulgaria
- Alte mese decat cele mentionate
- Asigurarea medicala
- Echipament individual
- Garantia participarii la expeditie, pentru ambele parti contractante, este semnarea contractului si plata avansului. Locurile sunt limitate.
- Inscrierea si achitarea avansului de 140 Euro pana pe data de 15 mai 2021
- Restul sumei pana pe 1 iunie 2022
Important
Pentru a obtine cea mai buna sansa de reusita pentru Altitude Expeditions Team, organizatorul poate ajusta programul intregii deplasari, astfel incat sa-l adapteze celei mai recente prognoze de vreme obtinute la momentul sosirii in zona. De asemenea, va avea ca prioritate buna desfasurare a expeditiei intregii echipe, fiind o organizare de grup, si nu o ghidare personala.
Scopul principal al expeditiei este atingerea varfului. Deoarece este o activitate care depinde de o serie de factori – conditii de vreme, performanta individuala si aspecte legate de apartenenta la echipa, atingerea obiectivului nu este o garantie.
Fiecare participant trebuie sa respecte deciziile organizatorului referitoare la ruta, orar, siguranta si buna functionare a echipei, pe toata perioada parcursului montan, adaptarea si sincronizarea la grup fiind esentiale pentru a avea o ascensiune de succes.
Echipament individual
- rucsac mic pentru ziua de varf
- bete telescopice
- bocanci de vara
- caciula
- manusi
- bluza de corp cu maneca lunga, polar jacheta, polar medie
- canadiana impermeabila Gore-Tex
- bluza subtire cu maneca lunga
- pantaloni
- lanterna frontala
- ochelari de soare cu protectii laterale
- crema de soare SPF 50
- balsam pentru buze
Olimp, lacasul zeilor panteonului antic grecesc
Muntele Olimp este cel mai inalt munte din Grecia. Este localizat in nordul tarii, la granita dintre provinciile grecesti Macedonia si Thessalia. Se afla la o distanta de numai 18 km de plaja din Litochoro si la aproximativ 80 km de Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia.
Efectele ploii si ale vantului au determinat aspectul actual al muntelui, ca un turn izolat, de forma aproape circulara, cu o circumferinta de 150 km si un diametru de 26 km. Olimp are 52 de varfuri si cateva trecatori adanci. Cele mai cunoscute varfuri sunt: Mytikas 2917 m, cel mai inalt varf – “Panteonul”, Skolio 2911 m, Stefani 2902 m – “Tronul lui Zeus” si Skala 2866 m.
Zeii au ales muntele Olimp sa le fie casa. In mitologia greaca, Olimpul era considerat lacasul zeilor panteonului antic grecesc, fiind analog cerului. Era locuit de zei, semizei, copiii zeilor si servitorii acestora. Panteonul, identificat de specialisti cu varful Mytikas de astazi, era locul unde se intalneau si isi aveau palatele zeii. Discursurile lor impetuoase erau ascultate si aprobate de maretul Zeus, care statea pe tronul sau inalt, identificat cu stanca Stefani. Cei 12 zei isi duceau traiul in vaile si crestele muntelui, “tainicele cute ale Olimpului”, dupa cum le descria Homer. Zeii traiau in acest lacas (din care coborau uneori in lumea muritorilor de pe Terra), se hraneau cu ambrozie si ascultau muzica divina a lirei lui Apollo. Ascensiunea pe Muntele Olimp incepe din orasul Litochoro, numit si „Orasul Zeilor”.
Flora, fauna si caracteristicile formatiilor geologice deosebite au facut ca un anul 1981 UNESCO sa declare Muntele Olimp rezervatie biologica. De asemenea, regiunea Olimp reprezinta primul parc national din Grecia, incepand cu anul 1938.
Varful Mytikas este cel mai inalt varf din Olimp, avand 2917 m. Cu o proeminenta topografica de 2353 m, Mytikas este insa si unul dintre cele mai inalte varfuri din Europa. Mytikas este un varf spectaculos ca urmare a naturii unice a peisajelor, apropierii de mare, legendelor si miturilor, si nu in ultimul rand – datorita naturii ascensiunii spre varf.
Denumire munte
Intr-o abordare larg acceptata, cuvantul Olympos este pre-elenic si are intelesul original de “munte”, in timp ce Mytikas inseamna „nas”. Denumirea de „Olimp” este destul de populara. In afara de muntele din Grecia, mai exista munti cu acelasi nume in Cipru, in Utah, Washington si langa San Francisco (SUA).
Ascensiuni
In 1913, trei alpinisti au spulberat prejudecata ca varful Olimpului este inaccesibil muritorilor. Cei trei au fost fotograful elvetian Frédéric Boissonnas, prietenul sau Daniel Baud-Bovy si Christos Kakkalos, un vanator grec care a servit drept ghid. Pana la moartea sa in 1976, Kakkalos a fost ghidul oficial al muntelui. In 1921, impreuna cu el, elvețianul Marcel Kurz va cuceri varful Stefani.
Destinatii istorice
La 5 km de mare, Dion, orașul sfant al vechilor macedoneni, este dedicat lui Zeus și celorlalti 11 zei. Astazi exista un parc arheologic cu ruine grecesti si romanae, de 2.000 de acri, care include orașul vechi și locurile sacre ale sanctuarului care se aflau in afara zidurilor sale. Multe statui și alte obiecte importanta sunt pastrate in muzeul din apropiere de Dion. Langa Dion este satul aromanilor, denumit Karitsa.
Pimblia și Levidthra, alte doua orașe vechi din zona Olimp, sunt legate de mitul lui Orfeu, fiul muzei Calliope si al lui Apollo, care i-a daruit lira. Arhetip al cantaretului inspirat, Orfeu avea abilitatea de a fermeca prin muzica sa toate creaturile vii, dar și pietrele. Aproape de mare, in pozitie strategica la portile Macedoniei, se afla castelul Platamon, construit intre anii 7 și 10 d.Hr.
Itinerariu
Bucuresti – Sofia – Litochoro – Prionia – Refugiul Christos Kakalos – Loukin – Vf. Mytikas – Loukin – Refugiul Christos Kakalos – Platamonas – Bucuresti
Cu posibilitatea ca intoarcerea la Bucuresti sa o facem pe ruta care trece granita in Bulgaria pe la Makaza si sa vizitam:
Salonic – Kavala – Veliko Tarnovo
Program
Ziua 1:
- Plecare din Bucuresti, drum Giurgiu – Sofia
- Cazare la hostel in Sofia, verificat echipament
- Muntele Vitosha se urca pe jos, oferind o panorama superba (si asupra Sofiei) de la 2290 m
Ziua 2:
- Mic dejun la hostel in Sofia
- Traseu cu masina pana la Prionia 1100 m
- Urcam la Platoul Muzelor 2650 m
- Cina si somn la refugiul Christos Kakalos
Ziua 3:
- Mic dejun
- Ascensiune Myticas 2917 m
- Vizita Platoul Muzelor,
- Intoarcere la masina
- Auto Prionia – Platamonas, la marea Egee
- Cazare, baie in mare
- Cina prelungita
Ziua 4:
- Mic dejun
- Baie in marea Egee
- Drum pana in Romania, cu vizite pe traseu