Pico de Orizaba si Ojos del Salado pe ruta Argentiniana
Doua varfuri din Circuitul 7 Volcanoes
5 - 31 2025 ianuarie (26 zile)
Circuit 7 Volcanoes
Perioada: 5 – 31 ianuarie 2025 (27 zile)
Grup: min. 4 – max. 7 participanti
Pret: 3860 Euro
- Garantia participarii la program, pentru ambele parti contractante, este incheiere contractului si plata avnsului, cel tarziu, la data de 20 octombrie 2024
- Avansul este de 1800 euro
Important
Pentru a obtine cea mai buna sansa de reusita pentru Altitude Expeditions Team, organizatorul poate ajusta programul intregii deplasari, astfel incat sa-l adapteze celei mai recente prognoze de vreme obtinute la momentul sosirii in zona. De asemenea, va avea ca prioritate buna desfasurare a expeditiei intregii echipe, fiind o organizare de grup, si nu o ghidare personala.
Scopul principal al expeditiei este atingerea varfului si un timp bun pentru scrambling si/sau escalada. Deoarece este o activitate care depinde de o serie de factori – conditii de vreme, performanta individuala si aspecte legate de apartenenta la echipa, atingerea obiectivului nu este o garantie.
Fiecare participant trebuie sa respecte deciziile organizatorului referitoare la ruta, orar, siguranta si buna functionare a echipei, pe toata perioada parcursului montan, adaptarea si sincronizarea la grup fiind esentiale pentru a avea o ascensiune de succes.
Echipament individual
- Geanta expeditie 100 l (duffle bag)
- Rucsac mic 30-40 l pentru ziua de varf
- Bete telescopice
- Casca
- Bocanci de trekking
- Bocanci de altitudine
- Coltari cu kit de reparatie/reglare
- Piolet
- Sosete groase minimum 3 perechi
- Caciula polar sau lana care sa incapa sub casca
- Cagula
- Doua perechi de manusi polar/lana
- Supramanusi puf/impermeabile
- Jacheta polar groasa
- Jacheta polar medie
- Canadiana Gore-Tex
- Canadiana groasa
- Bluza de corp cu maneca lunga
- Bluza subtire cu maneca lunga
- Doua perechi pantaloni colanti (subtiri si grosi)
- Suprapantaloni cu fermoare laterale, impermeabili
- Pantaloni din polar cu fermoar pentru ventilatie
- Parazepezi
- Crema de soare (cu filtru SPF50)
- Balsam pentru buze (cu filtru SPF50)
- Ochelari de soare cu protectii laterale pentru ghetar
- Briceag, vase si tacamuri personale
- Termos
- Sac de dormit pentru confort -10 grade Celsius
- Izopren
- Lanterna frontala, baterii
- Trusa medicamente
Pico de Orizaba, Cel mai inalt vulcan din America de Nord.
Pico de Orizaba este varful cel mai inalt din Mexic si cel mai inalt vulcan din America de Nord. Este al treilea cel mai inalt varf din America de Nord, dupa Denali si Muntele Logan. Varful se ridica la o altitudine de 5636 m deasupra nivelului marii si are o proeminenta topografica de 4922 m. Orizaba este pe locul al 7 – lea in lume in evidenta topografica, este cel de-al doilea cel mai proeminent varf vulcanic din lume, dupa Kilimanjaro, si este clasat pe locul 16 in lume pentru izolarea topografica.
Varful este acoperit de zapada care straluceste pe tot parcursul anului, fiind vizibil, in conditii de cer senin, de la o distanta de 400 km. In 1985, Citlaltépetl avea inca 14 ghetari. Douazeci de ani mai tarziu, existau doar cinci ghetari. Schimbarile climatice au accelerat topirea acestor formatiuni, iar in prezent vulcanul pastreaza numai urmatorii ghetari: Jumapa, Chichimeco, ghetarul de Vest si ghetarul de Est.
Denumire munte
In nahuatl, limba aztecilor, numele vulcanului este Citlaltépetl, un cuvant care inseamna “Star Mountain” sau “Cerro de la Estrella”. Conform legendei, zeul aztec Quetzalcoatl a mers intr-o zi la vulcan pentru a incepe calatoria spre eternitate. Odata ajuns in centrul vulcanului, focul a mistuit trupul muritor, insa sufletul sau a fost transformat intr-o pasare Quetzal care si-a luat zborul si care a putut fi vazuta de jos ca o stea stralucitoare.
Ascensiuni
- Prima ascensiune pe varf a fost realizata in 1848 de catre F. Maynard si William F. Raynolds, doi soldati americani
- Dor Geta Popescu, sportiva Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, la varsta de 12 ani, pe 5 mai 2016, a atins varful ca membra Altitude Expeditions Team, realizand un record mondial de varsa la alpiniste
Ojos del Salado, cel mai inalt volcano din lume!
Cu 6893 metri deasupra nivelului marii, Ojos del Salado este cel mai inalt vulcan din lume, al doilea cel mai inalt varf al emisferelor de sud si vest, fiind depasit doar de Aconcagua (6962 m). Este situat in lantul muntos al Anzilor, care este granita naturala dintre Chile si Argentina. Ojos del Salado este situat in desertul Atacama la 250 km est de Copiapó (regiunea Atacama, Chile) si la 230 km vest de Fiambala (provincia Catamarca, Argentina).
Desertul Atacama
Desertul Atacama este cel mai arid desert din lume, precipitatiile fiind de 1,8 mm la 10 ani. Se afla situat pe coasta de nord vest sudamericana in nordul statului Chile, limitata la vest de coasta Pacificului, la nord de Peru si la est de Bolivia si Argentina.
In regiuni din Atacama aflate la o altitudine medie de 3000 m, solul a fost comparat cu cel de pe Marte si datorita aspectului sau a fost folosit ca locatie de filmare pentru scenele de pe Marte, mai ales in serialul de televiziune Space Odyssey – Voyage to the Planets. Regiunea este unica pe Pamant si este folosita de NASA pentru testarea aparatelor si instrumentelor pentru viitoarele misiuni pe Marte.
Denumire munte
Denumirea Ojos del Salado provine de la raul Salado care-si are originea in acest masiv. Rio El Salado are un bazin hidrografic cu suprafata de 7575 de kilometri patrati si o lungime de 175 km. Avand un parcurs in totalitate pe teritoriul chilian, raul Ojos del Salado se varsa in Oceanul Pacific la nivelul orasului Chañaral.
Ascensiuni
- Prima ascensiune a fost facuta in 1937 de catre Jan Alfred Szczepański si Justyn Wojsznis, membrii ai unei expeditii poloneze.
- Pe 8 decembrie 2015, la varsta de 12 ani si cinci luni, Dor Geta Popescu, sportiva Federatiei Romane de Alpinism si Escalada a atins varful ca membra Altitude Expeditions Team stabilind un record mondial de varsta./li>
- Crina Coco Popescu, la 28 decembrie 2008 devine, la 13 ani si 25 de zile, cea mai tanara alpinista din lume, la acel moment, pe Ojos del Salado, intr-o expeditie organizata de Altitude Expeditions Team.
Itinerariu
Mexico City – Tlachichuca – Hidalgo 3500 m – Refugiul Piedra Grande 4260 m -Tabara de varf (eventual) – Vf. Pico de Orizaba (5636 m) – Refugiul Piedra Grande – Tlachichuca – Veracruz, Golful Mexic – Mexico City
Program
Ziua 1: Sosire la Mexico City International Airport; transfer, destinatie finala Tlachichuca
Ziua 2: Zi in Tlachichuca, cumparaturi alimente pentru munte, odihna, aclimatizare
Ziua 3: Mic dejun, transfer la Hidalgo (3500 m). Pranz si tura de aclimatizare de 2 ore. Cina si dormit la o cabana din sat
Ziua 4: Aclimatizare, trekking 6 ore Hidalgo – refugiu Piedra Grande 4260m si retur
Ziua 5: Mic dejun, incarcat bagajele in masina de teren si transfer auto sau trekking la Piedra Grande (4260 m) – tabara de baza pentru rutele de ascensiune pe Pico de Orizaba. 3-4 ore, pranz, tura de aclimatizare 2 ore, cina si dormit la refugiu
Ziua 6: Zi de aclimatizare – Mic dejun, trekking la limita ghetarului (4900 m) si coborare la Piedra Grande (4260 m); dormit la refugiu. Se duce si o parte din echipamentul de campare.
Ziua 7: Instalare tabara la limita ghetarului, prima noapte la 5200m
Ziua 8 (ziua varfului): Plecare in jur de ora 3 dimineata, ascensiunea 4-6 ore, coborare 2 – 2,5 inapoi la tabara, a doua noapte la 5200m
Ziua 9: Strangerea corturilor, coborare la Piedra Grande (4260 m), transfer la Tlachichuca, hotel
Ziua 10: Transfer Tlachichuca – Mexico City, cazare, vizita centru istoric
Ziua 11: Vizita Mexico City,
Ziua 12/13: Transfer Mexico City International Airport, zbor la Boeno Saires, zbor La Rioja, destinatie finala Fiambala
Ziua 14: Zi in Fiambala, aprovizionare, vizita zona
Ziua 15: Transfer auto tabara de baza la 5200m, amplasare tabara, corturi, tura de aclimatizare
Ziua 16: Aclimatizare si transport echipament in tabara de varf – 5900m
Ziua 17: Mutare in tabara de varf
Ziua 18: Ziua de varf. Plecam la ora 2, ascensiune 7-9 ore, diferenta de nivel cca 1000m. Coborare, odihna in tabara de varf,
Ziua 19: Strangem tabara si coboram la 5200m, transfer la Fiambala, cazare
Ziua 20: Zi de rezerva
Ziua 21: Zi in Fiambala si imprejurimi
Ziua 22: Plecare din Fiambala, La Rioja, destinatie finala Boenos Aires
Ziua 23/24: Vizita Boenos Aires
Ziua 25/27: Transfer aeroport, zbor Boenos Aires – Bucuresti