Vineri, 13 august 2021, ora locala 9.35, a fost atins varful Ararat din Turcia, avand altitudinea de 5137 m, pe o ruta noua urcata in premiera de Altitude Expeditions Team. Ruta a fost deschisa pe versantul estic al muntelui Ararat, a fost denumita “Geta Route” in memoria alpinistei Dor Geta Popescu care la data 8 august 2013 a fost cea mai tanara alpinista care a atins pe ruta clasica varful Ararat, fiind un parcurs de la nivelul taberei de baza situata la 2500 m pana pe varful de 5137 m.
Deschiderea “Geta Route” a durat 5 zile cuprinzand in partea de aclimatizare ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Micul Ararat de 3925 m, efectuata pe versantul vestic.
Micul Ararat , cunoscut și sub numele de Muntele Sis sau Ararat Mic (armenesc : Սիս, romanizat: Sis sau Փոքր Արարատ, Pok’r Ararat; kurdă : Agiriyê Biçûk ; turcă și azeră: Küçük Ağrı), este al șaselea cel mai înalt vârf din Turcia .
Micul Ararat este un vulcan semnificativ în sine, cu o formă aproape perfect simetrică, conică și pante abrupte , cu creste de lava si vai cu grohotis. Varful se ridică la aproximativ 1296 m deasupra platoului de lavă Serdarbulak , care formează o șa intre Micul Ararat si Ararat, in partea de est a varfului de 5137 m.
Vârful și flancul estic au fost pe partea iraniană a frontierei până la începutul anilor 1930. În timpul rebeliunii kurde, rebelii kurzi au folosit zona ca un refugiu. Turcia a trecut frontiera și a ocupat din punct de vedere militar regiunea, pe care Iranul a fost de acord să o cedeze Ankarei într-un schimb teritorial.
Echipa de varf a fost formata din: Radu Turta, Nicolae Voicu, Dorin Circu, Mihai Popescu, Ileana Andreescu, Ali Arsin si Ovidiu Popescu. Ascensiunea a inceput la 1860m, pe partea Nordica, ce urca din Imlil pe platoul Serdarbulak .
Odata ajunsi pe platou am incercat o castigare in altitudine pe Micul Ararat, primele vai intalnite aducand roci desprinse din zona stancoasa de varf. Am urmat un traverseu usor ascendent pe un arc de cerc de cca 100 de grade, depasind 3 vai care se terminau, catre varf, cu portiuni friabile de stanca, si doua creste care nu pareau ca se continua pana in zona somitala.
A treia vale se bifurca, prima ramificatie ajungand pe o muchie ce ducea spre varf, a doua ramificatie, dupa o urcare de cca 300m diferenta de nivel, ajungea in aceeasi muchie, in zona sa superioara, la cca 3700m. Prima bifurcatie este cea castigatoare. Odata ajunsi pe creasta, castigul in altitudine este rapid, dar anevoios, datorita grohotisului in amestec cu cenusa vulcanica.
In varf este un mic platou si un urcus final ce duce la cel mai inalt punct, situat in partea de nord est, probabil un punct mai dur, mai putin erodat, al fostului crater.
Pe Micul Ararat, dupa bucuria unei prime ascensiuni romanesti, dupa pozele de varf, am avut o perspectiva deosebita asuprea versantului estic al Araratului Mare. Asa ca am avut posibilitatea sa imaginez traseul posibil pentru premiera ce va urma: “Geta Route”