San Francisco, dec. 2019
20 December 2019
Jebel Toubkal, martie 2015
27 March 2020

Decembrie 2019: Altitude Expeditions Team – Ojos del Salado

Ojos del Salado, dec. 2019

Sa localizam: actiunea se petrece in desertul Atacama. Cea mai arida regiune din lume, intinderi de nisip, terase de altitudine pana la 4500m: clisee. Incerc sa va apropii de realitatea simtita: lumina, multa lumina, totul reflecta, totul straluceste, tre sa stai numai cu ochelarii pe nas; vant. Frate, cam 10 ore pe zi vant de 40 – 60Km/h, continuu, cu rafale, si, daca n-ai bafta si-n … restul zilei e la fel! Asta implica nisip in mancare, in nas, sub ochelarii aia de care-ti ziceam ca te apara de lumina puternica. In cort, in sacul de dormit. Asta mai inseamna ca te duci la buda cand poti, nu cand vrei! Ca te duci in ture de aclimatizare si te odihnesti culcat, ca tre sa-ti programezi ascensiunile si ziua de varf la ore la care ai sansa sa ai vant minim (pe varf, asta insenand, in orice caz in jur de 60km/h). Atacama mai inseamna uscaciune, adica, la efort, nu transpiri, ca se evapora inainte sa te ude. Dar te deshidratezi, lin fara suspin, fara sa te prinzi de la ce ai sta in loc sa mergi. Si, respirand in vant, aerul uscat si cu nisip, se usuca nucoasele, apar problem de respiratie, discomfort, draci, .. Cine dracu’ m-a pus, ce caut eu aici? Dialog interior de Atacama!

Muntele: cu 6893 metri deasupra nivelului marii, Ojos del Salado este cel mai inalt vulcan din lume, al doilea cel mai inalt varf al emisferelor de sud si vest, fiind depasit doar de Aconcagua (6962 m). Ojos del Salado este situat in centrul unui lant vulcanic, orientat est-vest, de aproximativ 60 de kilometri, care porneste de la pasul San Francisco si se termina la masivul Tres Cruces. Pe acest lant, la nivelul cumpenei apelor, este fixata o parte din granita Argentina-Chile. In acest complex vulcanic gigantic, Ojos del Salado reprezinta blocul principal. Varful (6893 m este, de asemenea, cunoscut sub numele de Varful Bifida, deoarece se termina cu doua turnuri stancoase de inaltime egala, situate la distanta de aproximativ 50 m, despartite de o sa cu adancimea de 30 m. Deoarece granita dintre Argentina si Chile trece printre aceste doua turnuri, cele doua turnuri mai sunt cunoscute si sub denumirea de Varful de Vest si Varful de Est. Diferenta de altitudine intre cele doua varfuri este de ordinul centimetrilor, in favoarea turnului chilian, in mod practic considerandu-se insa ca fiind egale, de 6893 m.

Reusita: dupa 11 zile de aclimatizare, zi de varf de la 5800m, ultima zi cu prognoza acceptabila, 5 pe varf, 1 la 30m, altul la 50m, diferenta de nivel de top. Ascensiune incheiata fara problem de aclimatizare sau de alta natura, coborare in siguranta si in timp. Cu trei zile inainte, 4 membri au constituit prima echipa romaneasca pe Nevado San Francisco 6016m. Au fost: Alin Giura, Bogdan Musteata, Ileana Andreescu,  Marius Purice, Marius Rusu, Monica Chiriac si Ovidiu Popescu