O expeditie in pandemie – #AltitudeExpeditionsTeam, Ojos del Salado, ianuarie 2021
Cu 6893 metri deasupra nivelului marii, Ojos del Salado este cel mai inalt vulcan din lume, al doilea cel mai inalt varf al emisferelor de sud si vest, amplasat la granita dintre Chile si Argentina, la 250 km est de Copiapó (regiunea Atacama, Chile ) si la 230 km vest de Fiambala (provincia Catamarca, Argentina).
De la inceput a fost o organizare dificila, restrictionata de pandemie si de iesirea din perioada optima de vreme.
Pentru plecare in Chile am facut un test PCR si am obtinut, online, un pasaport sanitar si o asigurare de sanatate cu acoperire COVID-19. Asigurare facuta in strainatate. In tara, asigurarile de calatorie nu acopera COVID in tari cu atentionari OMS sau COVID ca epidemie.
Zburam pe ruta Bucuresti – Frankfurt – Sao Paolo – Santiago de Chile. La imbarcarea din Frankfurt a trebuit sa mai completam un formular online. Asta nu este, mereu, asa, la indemana: n-ai net bun, ai formularul in portugheza si, din intamplare, n-ai nici sapca!
In Santiago ajungem linistiti, ne stiam cu temele facute. Trecem de toate autoritatile si controalele, dar aflam ca vom sta 10 zile in carantina, 14 zile in monitorizare, cu posibilitate de iesire din acest program cu un PCR negativ recoltat in ziua 7. Pasaportul sanitar cu care am intrat in Chile isi pierde valabilitatea in 48 de ore, timp in care trebuie sa ajungem in locul de carantinare indicat de noi. De atunci incepe numaratoarea celor 14 zile de monitorizare – mail si raspuns in fiecare zi.
Stand in lotus, in Estation Central, astepatand seara pemtru a lua autobuzul catre Copiapo, cugetam:
Sambata, 23 ianuarie 2021, ora locala 11:10, romanii Adrian Ahritculesei si Turta Radu au atins Varful Ojos del Salado (6893m), cel mai inalt vulcan din lume.
Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnica, cu un strat de circa 35 de centimetri de zapada, insotita de ninsoare si viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade.
Cu siguranta pozele de varf ale expeditiei sunt unice prin consistenta stratului de zapada in contextul celor cateva ascensiuni romanesti anterioare.
– Adrian Ahritculesei (36 ani) din Petrosani, avand in palmares Aconcagua, Ararat, Mont Blanc, Elbrus: “Simplitatea celui mai arid loc de pe pamant si salbaticia unui varf greu de atins m-au facut sa ma gandesc la divinitate.”
– Radu Turta (42 de ani) din Bacau, Asociatia Zmeu, ghid montan cu ascensiuni in Mont Blanc Elbrus, Aconcagua, Kilimamjaro, Everest BC:”Atat nisipul fierbinte din timpul zilei, cat si frigul patrunzator al noptii din Atacama pot fi rezumatul existentei mele ca individ.”
– Ovidiu Popescu (57 ani), organizator de expeditii in munti inalti, conducator al Altitude Expeditions Team in 58 de expeditii in alpinismul de altitudine: “De la inceput a fost o organizare dificila, restrictionata de pandemie si de iesirea din perioada optima de vreme. Rezultatul deosebit al expeditiei s-a datorat coordonarii, determinarii si empatiei membrilor sai, #AltitudeExpeditionTeam, fiind, ca de fiecare data, mai mult decat suma individuala a membrilor sai.”
PS. Intoarcerea in tara a fost banala: un nou test PCR cu recoltare la max 48 de ore de cand vom ajunge la Frankfurt, un formular pentru intrare in Brazilia, un formular pentru Germania si unul pentru Romania. La noi, la aeroport, formularul online a fost printat, gratuit, in doua exemplare. Evident, au fost semnate cu pix albastru. Dragut, ne-au fost lasate souvenir, sa ducem si noi ceva acasa!