Olimp, august 2019
Inainte de Olimp, o mica bucurie in Bulgaria.
Acea bucurie pe care o ai cand primesti un dar pe neasteptate. Asta am simtit cand am urcat pe varful Cherni Vrah in ora de aur a zilei. In acel moment magic cand soarele coboara catre orizont. Cand lumina devine blanda si mai pura. Cand totul este invaluit in blandetea soarelui – noi, pietrele, iarba, scaietii…
Cand totul este aur.
Cu cei 2290 m, Cherni Vrah este cel mai inalt punct al muntelui Vithosa si al patrulea din Bulgaria. Aflat in imediata apropiere a Sofiei si simbol al acesteia, Vithosha este un munte format prin activitate vulcanica, cu un platou larg si izvoare cristaline si poate cel mai interesant, cu bolovani mari, rotunzi, slefuiti, pravaliti in “torente” din varf.
Si desi unii dintre noi nu mai voiam sa plecam, am lasat in urma Sofia si Vitosha si ne-am indreptat catre Prionia, Grecia.
22 august 2019, ora 11.45: Zeus ne-a primit la el. Pentru ca traieste, ca si noi, la altitudine. Casa lui este la 2917 m, pe Mytikas, cel mai inalt varf al muntelui Olimp, cel mai inalt munte din Grecia. Un munte care se inalta drept din marea Egee. Un varf, se spune, pe care putin muritori ajung.
Insa a meritat toata concentrarea si atentia in a urca ultima portiune, de la varful Skala (2882 m) spre Mytikas. Spectaculara, cu coborari abrupte si urcari verticale, pe treptele de piatra expuse. De pe varf, privelistea cu norii care se lovesc de creste a fost pe masura, amutitoare.
Si pentru ca muntele are mult de oferit, am coborat pe Louki, un horn foarte inclinat, cu trepte de piatra si am iesit in Platoul Muzelor, acolo unde se afla impresionantul “Tron al lui Zeus”. O vale larga, ca un con cu varful in jos, marginita de varful Stefani de o parte si cu o poteca aproape perfect orizontala, care strabate intreg platoul. Ne-am intors la refugiul A prin padurea de pini, facand astfel un parcurs de 180 grade. Unde am sarbatorit, asa cum se cuvine, cu Retsina, vinul cu rasina specific grecilor.
Iar de aici, a doua zi am coborat la Prionia (1100 m) si, strabatand pe jos frumosul Canion Enipeas, am ajuns la mare. Imensa, calma, azurie, contopita cu cerul. Ce poate fi mai placut dupa ce ai facut varful decat sa stai in apa racaroasa a marii!
5 zile de poveste! Grecia, istorie, munte, mare si noi acolo!
Mytikas, un munte pe care nu-l vom uita!
Orice munte urcat inseamna si mai multa experienta, inseamna antrenament pentru a urca muntii inalti, de peste 4500 m, din lume.
Text si foto: @IleanaAndreescu